שבץ מוח

Stroke

שבץ מוח
מהו אירוע מוחי (שבץ מוח)

ישנם שני סוגים עיקריים של ארוע מוחי (או שבץ מוח). האחד, הנפוץ יותר, חסימתי (או איסכמי) והשני דימומי (דימום מוחי).

ארוע מוחי חסימתי (איסכמי) נגרם בשל חסימת כלי דם מוחי ע"י קריש דם או תסחיף, וכתוצאה מכך הפרעה באספקת הדם לאזור מסוים במוח. כך, האזור המוחי הפגוע, זה שסובל ממחסור בדם וחמצן, מאבד את יכולות התפקוד שלו, וכתוצאה מכך עלול להיפגע תפקוד האיברים שהוא שולט בהם.

גורמי הסיכון העיקריים להיווצרות קרישים ותסחיפים ולהיצרויות של כלי דם באוכלוסייה הבוגרת הם יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומנים בדם, עישון, היעדר פעילות גופנית, השמנה והפרעה בקצב הלב אשר מכונה פרפור פרוזדורים (או עליות). הצטברות של שומנים על פני הדופן הפנימית של כלי הדם (טרשת עורקים) עלולה בסופו של דבר לגרום להיצרות כלי הדם ולהיווצרות קרישי דם בתוכם. יתר לחץ דם פוגע במבנה הדופן הפנימית של כלי הדם באופן שמעלה את הסיכון להיצרותו (או לקרע שלו). הניקוטין שבסיגריות מאיץ את תהליך טרשת העורקים ומעלה את קרישיות הדם. בעת הפרעה בקצב הלב מסוג פרפור פרוזדורים עשוי להיווצר קריש באשור מסויים בחלל הלב הפנימי ולהשתחרר לזרם הדם כתסחיף שעלול לחסום כלי דם מוחי ולגרום לארוע מוחי.

הסיבות העיקריות לארוע מוחי חסימתי (או איסכמי) הן:

  • תסחיף שמקורו מהלב ואשר משתחרר לזרם הדם וחוסם עורק מוחי. חשופים בעיקר חולים הסובלים מהפרעת קצב הלב מסוג פרפור פרוזדורים (עליות), בעלי מסתם לב מלאכותי, לאחר אוטם שריר הלב, זיהום במסתמי הלב וסיבות לבביות נוספות.
  • ארוע מוחי עקב מחלת כלי דם מוחיים קטנים המספקים דם וחמצן לאזורים עמוקים ברקמת המוח. ארוע מוחי מסוג זה נקרא גם אוטם לקונארי. 
  • ארוע מוחי על רקע היצרות בשל טרשת עורקים בכלי דם צווארי (כגון עורק התרדמה או הקרוטיס הפנימי) או בכלי דם גדול בתוך הגולגולת.
  • ישנן סיבות רבות נוספות לארוע מוחי חסימתי ובפרט באנשים צעירים, ולעתים הסיבה לארוע מוחי אינה ברורה גם לאחר ברור רפואי מקיף.

מי שלקה.תה בארוע מוחי נמצא.ת  בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים חוזרים, שהם על-פי רוב חמורים יותר. לכן חשובה במיוחד המניעה של ארוע מוחי חוזר. לאחר ארוע מוחי נדרש לברר את הסיבה שבגללה התרחש הארוע המוחי כדי להתאים את הטיפול המונע המיטבי. לשם כך נדרשות בדיקות שונות לדימות המוח וכלי הדם המוחיים, לבדיקת הלב ובדיקות דם שונות.

על-פי רוב ניתן למנוע ארוע מוחי.

לקביעת פגישה

מלאו את הפרטים הבאים